Fart dreper, heter det. Ting skal gå fort i dag. Vi har ikke tid, vi mister tid og vi rekker ikke noen ting lenger! Arbeid skal gjøres fort fordi alt koster så mye dersom det går seint. Vi må spise fort for å rekke det vi skal etterpå, og det må vi også gjøre fort for å rekke å gjøre det vi skal før vi legger oss.

fareskilt_stressFart har blitt et begrep, fort deg, kjapp deg, skyndt deg. Må du bruke så lang tid, eller hvor lang tid trenger du? I trafikken sies det at fart dreper? Ja men..!! Hvorfor er det så bra at alt skal være effektivt og kjapt, bare ikke i trafikken, der dreper det?

Dreper vi oss selv med ”alt skal gå så kjapt i livet”? JA, og dokumentasjon er det nok av. Stress og indre uro kommer ofte av at en lever i ubalanse med tiden. Nest etter hjerte- og karsykdommer er psykiske lidelser av WHO anslått å være den viktigste årsaken til sykdomsbelastning på verdensbasis til i 2020.

I trafikken er det vanskelig å komme forbi at det var bilen og farten og selvsagt sjåføren som forårsaket ulykken. Men når den samme ”farten i livet” dreper, gjennom stress, hvorfor er skylden da så diffus? Legene vet at med ”redusert fart” i livet lever du tryggere!

I trafikken får du bot om du kjører for fort, kunne ”for mye fart i livet” bøtelegges? Stress og uro øker på og drar sykemeldingene oppover, hvem har ansvaret? Det blir kalt for livsstilsykdommer, det høres jo ikke så farlig ut, nesten litt koselig?

Vi vet at stress svekker immunforsvaret. Vi vet at all denne kjappheten som er i livet dreper. Vi vet vi ikke burde gjøre mye av det vi gjør, men gjør det likevel. Og vi skylder på tiden!

De som sulter i hjel har den samme tiden som de som stresser seg i hjel! Ikke skyld på tiden, den kan ikke gjøre noe til eller fra. Tiden kommer, koster ikke noe, og den lar oss utfylle den med det vi kan.

Det vi kan er å sende signaler om at denne veien vi har valgt med stadig mer lønn, flere ting og mer tid (!) ikke kan fortsette. I Norge tror jeg de aller fleste kan si at de HAR, og de har NOK.

Pin It on Pinterest

Share This