Utfordringer kan stå i kø når to mennesker skal leve sammen gjennom livet. Vi er alle forskjellige av natur, og vi har ofte utfordringer i å forstå hverandre. Mange par tenker litt ubevisst at «jeg må forandre den andre slik den passer meg». Men dette er tanker til liten nytte.

Dersom jeg skal bruke et bilde på denne konflikten som kan oppstå når to naturer møtes og skal dele livet sammen, kan vi gå til naturen. Sebraer er flotte dyr, kraftfulle og elegante. Den har alt med seg til å bli glad i dersom vi liker dyr. Nå er det slik at vi kan ikke så lett temme en sebra, og det er en del av det flotte med den, den er seg selv. Dette er fortellingen om hesten som ble forelsket i en sebra, og de ble et par.

Sebra

Hesten elsket sebraens villskap, det minnet den så på dens egen natur den hadde en gang langt tilbake. Og hesten satte stor pris på sebraens kjennskap i å løpe på steppene, en lidenskap som de har sammen. Men så er det slik at hesten har en utfordring, den blir fortumlet i hodet av sebraens striper. Noen ganger blir bare stripene så intense og sterke for hesten at han blir irritert.

– Kunne du ikke bare ha en lik pels som meg sier hesten til sebraen?
Sebraen ser oppgitt på hesten, – Og hvordan skulle jeg få det til? Hadde du bedt meg om å være mindre vill så kanskje, eller om du hadde bedt meg om og lære å ha noen på ryggen, så kanskje, men mine striper – hvordan kan du si slik?

Slik kan det fortone seg mellom vanlige par. Den ene ber den andre om å endre noe som ligger i naturen. Det er ikke mulig. Dette glemmer vi så lett, for selvsagt er det lettere for hesten å få hjelp til å tåle striper enn for sebraen og få fjernet dem. Og hesten og sebraen er jo fullstendig klar over at dersom de fikk føll, ja så var sjansen 50 – 50 for at føllet hadde striper som sin mor. Og slik er det med oss også. Den naturen du ikke liker i din partner vil du oppdage i dine barn, det er naturen. Vil du da begynne å ødelegge barnet for om mulig endre på noe som er umulig?

Dette ser jeg og har sett i mange år. Jeg møter foreldre som har fått høre at den naturen de har ikke er likt. Så får de barn og ser sin egen natur i barnet, og begynner straks å korrigere den naturen som de selv opplevde å bli korrigert på av sine foreldre.

Mitt råd er: Slutt med det, for det er ikke mulig, det bare ødelegger noe i det barnet som igjen vil ødelegge noe i sine barn. Dette tar aldri slutt om ikke du slutter med det. Lær deg heller å utholde «striper», det er mye bedre for alle.

Pin It on Pinterest

Share This