Før i tiden, ca på 70-tallet, og det er egentlig ikke så lenge siden, bare noen-og-førti år, var alt mer synlig.

Dersom bilen fusket, kunne en åpne panseret å kikke nedi. Da kunne det være at en så en plugg som hang og dinglet og ikke var som den skulle være. De fleste kunne fikse et slikt problem. Eller for eksempel vaskemaskinen. Dersom den ikke ville virke, ringte vi en fyr, eller de nevenyttige ringte aldri til noen, men i alle fall ble den dingsen i vaskemaskinen som ikke virket bare skiftet ut. Den lå jo der synlig. Og møbler for eksempel, de gikk det an å fikse på, en fjær eller to kunne byttes ut osv.

På 70-tallet kunne hvem som helst ringe til en lege dersom en var syk, og legen kom hjem. På den tiden mente legene at syke pasienter skulle holde sengen og bli pleiet. Når legen kom, kikket han på pasienten og klemte og trykket helt til han fant den syke delen.

På 70-tallet kunne du ringe til kommunen og meddele ditt behov, så laget de alle papirene til deg, og kom hjem for å få underskriften som de trengte.

rynker2I dag er jeg i tvil om bilen har tennplugger, jeg har hvert fall ingen anelse om hvor de sitter. Når jeg åpner panseret er jeg i tvil om bilen i det hele tatt har motor, for jeg ser ikke noe som ligner. En ny vaskemaskin er så avansert at en kan klø seg i hodet og lure på om en burde hatt flysertifikat for å håndtere en slik enorm sentrifuge-fart og alle knappen.

Og hvor finner vi møblene som mangler en fjær? Jo, på søppelfyllingene. For det er ingen som er i stand til å skifte slike fjærer, og dersom det hadde vært, ville det blitt dyrere enn å kjøpe en ny.

Og skulle du bli syk, så glem det! Er du virkelig alvorlig syk og holder på å dø, ja da kan du ringe ambulanse. Med flaks er det en lege med der. Nei du, er du syk i dag så værsågod sitt på et venteværelse i timer og vent på tur. Er du heldig, ser legen på deg når du kommer inn, men det vanlige er at han ser inn i PC’en som om det var der din sykdom var. Etter fem-ti minutter sitter du med en resept i handa og er på vei ut igjen – og du aner ikke hva som feiler deg. Mest sannsynlig vet ikke legen det heller.

Skal du ha hjelp på kommunen til noe, så ikke ring, der svarer en telefonsvarer at det er for øyeblikket stor pågang, eller de er i møte, du kan vennligst gå til hjemmesiden. Der ligger all verdens skjema som ikke er til å forstå for vanlige folk. Og dersom du trenger hjelp til å forstå det, så må du ha en saksbehandler som for tiden er sykemeldt, og den som er der nå, kjenner ikke saken.

Alle ting ser ut til å lukke seg; bilene, det offentlige, og mange private bedrifter. Så hvor skal det ende?

Derfor vil vi på Grudeklinikken beholde noe av 70-tallets åpenhet. Vi vil lytte, se klemme og lete til vi finner problemet som er årsak til plager du har. Og i de aller fleste tilfeller finner vi dem og hjelper kroppen til å fikse dem. Og dersom vi ikke er i stand til å klare det, vil vi fortelle deg det.

Pin It on Pinterest

Share This